Στρεπτόκοκκος: Πώς κολλάει – Τα επικίνδυνα συμπτώματα και ο συναγερμός μετά τον θάνατο του 8χρονου
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον στρεπτόκοκκο και οι εκτιμήσεις των ειδικών, Γκίκα Μαγιορκίνη και Σπύρου Μαζάνη.
Ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στα τελευταία δεδομένα για τον στρεπτόκοκκο, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
Μερικά λεπτά νωρίτερα (14/06), ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης υπογράμμισε ότι «δεν χρειάζεται πανικός», ως καλεσμένος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Ξεκαθάρισε πως «είναι σίγουρο ότι δε χρειάζεται πανικός. Αποτελεί ένα στέλεχος που είναι ήδη γνωστό, ο κόσμος το ξέρει ως οστρακιά. Καθημερινά, τα παιδιά αρρωσταίνουν από στρεπτόκοκκο».
Συμπτώματα και μετάδοση
Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει αμυγδαλίτιδα, ωτίτιδα, πνευμονία, αλλά και δερματικές παθήσεις. Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται με το σάλιο και την αναπνοή. Συνήθως, οι ενήλικες έχουν το μικρόβιο ως φορείς και το μεταδίδουν στα παιδιά.
Πρόκειται για ένα «ύπουλο» μικρόβιο, όπως τόνισε ο παιδίατρος, διότι αρχίζει με συμπτώματα μία απλής ίωσης, αλλά είναι «κεραυνοβόλο» μικρόβιο και σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνει διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη, δηλαδή να εισχωρήσει μέσα στο αίμα και να φθάσει σε όργανα που δεν πρέπει να είναι.
«Υπάρχει μία αύξηση στα κρούσματα στρεπτόκοκκου, από τον Σεπτέμβριο του 2022»
Το μήνυμα που θέλησε να μεταδώσει ο κ. Μαζάνης, είναι ότι το εν λόγω μικρόβιο αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με αντιβίωση και σημείωσε ότι υπάρχει μία έξαρση στα κρούσματα στρεπτόκοκκου, από τον Σεπτέμβριο του 2022. «Οι γονείς να ξέρουν πως όταν ένα παιδί παρουσιάζει συμπτώματα, όπως πυρετό και πόνο στο λαιμό, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν σε παιδίατρο», υπογράμμισε. Οι έγκυες και τα μωρά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για λοίμωξη από στρεπτόκοκκο.
newsbomb.gr