Διευκρινίσεις από το Υπουργείο Εργασίας για εργασιακά ζητήματα που προκύπτουν λόγω του τελικού Conference League
Στο εργασιακό τοπίο, όπως αυτό διαμορφώνεται σε αρκετές περιοχές που επηρεάζονται από τα έκτακτα μέτρα λόγω του τελικού αγώνα ποδοσφαίρου, αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Εν όψει των σχετικών Δελτίων Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής του Τελικού Αγώνα Ποδοσφαίρου “UEFA EUROPA CONFERENCE LEAGUE” στο γήπεδο “AEK ARENA” μεταξύ των ομάδων ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – FIORENTINA την Τετάρτη 29-5-2024 επισημαίνονται τα εξής:
Στην περίπτωση που ο εργοδότης εμποδίζεται προσωρινώς ή οριστικώς να δεχθεί την εργασία του εργαζόμενου, από λόγους οφειλόμενους σε ανώτερη βία, αυτός δεν καθίσταται υπερήμερος περί την αποδοχή της προσφερόμενης εργασίας και κατ’ ακολουθίαν απαλλάσσεται από την υποχρέωση προς καταβολή του μισθού προς τον προσφέροντα την εργασία του μισθωτό (κανόνας που καθιερώνεται εξ αντιδιαστολής των προβλεπόμενων στις διατάξεις του 656 Α.Κ.).
Οπότε, σε περιπτώσεις αδυναμίας των επιχειρήσεων να λειτουργήσουν, καθώς και των εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασία τους, ισχύουν τα εξής:
α) Όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε λόγω ανώτερης βίας και οι εργαζόμενοι της δεν προσήλθαν στην εργασία τους για το ίδιο γεγονός, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 380 Α.Κ., σύμφωνα με τις οποίες “αν η παροχή από ένα από τους συμβαλλόμενους (εργοδότη ή μισθωτό) είναι αδύνατη συνεπεία γεγονότος για το οποίο δεν έχει ευθύνη, απαλλάσσεται και ο άλλος από τους συμβαλλόμενους της αντιπαροχής” (δηλ. υπάρχει κοινή απαλλαγή).
β) Όταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια λόγω ανώτερης βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης (657 Α.Κ.)».
Απουσία από την εργασία – Ανυπαίτιο κώλυμα
Όπως αναφέρει το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ: «Ανυπαίτια κωλύματα εργασίας αποτελούν τα περιστατικά που εμποδίζουν τον εργαζόμενο να παρέχει την εργασία του στον εργοδότη, σύμφωνα με την σύμβαση εργασίας, και δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του εργαζόμενου.
Σύμφωνα με το άρθρο 657 ΑΚ, ο εργαζόμενος διατηρεί την αξίωσή του για το μισθό, αν ύστερα από δεκαήμερη τουλάχιστον παροχή εργασίας εμποδίζεται να εργαστεί από σπουδαίο λόγο που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του. Ο εργοδότης έχει δικαίωμα να αφαιρέσει από το μισθό τα ποσά που εξαιτίας του εμποδίου καταβλήθηκαν στον εργαζόμενο από ασφάλιση υποχρεωτική κατά το νόμο.
Επίσης με το άρθρο 658 ΑΚ, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο διατηρείται, σύμφωνα με το ως άνω άρθρο 657 ΑΚ, η αξίωση για το μισθό, σε περίπτωση εμποδίου, δεν μπορεί να υπερβεί τον ένα (1) μήνα, αν το εμπόδιο εμφανίστηκε ένα τουλάχιστον έτος μετά την έναρξη της σύμβασης και το μισό (1/2) μήνα σε κάθε άλλη περίπτωση. Η αξίωση για το διάστημα αυτό υπάρχει κι αν ακόμη ο εργοδότης κατήγγειλε τη σύμβαση, επειδή το εμπόδιο του παρείχε το δικαίωμα αυτό.
Έτσι, για να χαρακτηριστεί ένα περιστατικό ως «ανυπαίτιο κώλυμα» θα πρέπει:
- Να εμποδίζει την παροχή εργασίας από τον εργαζόμενο και όχι την αποδοχή από τον εργοδότη.
- Να συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία.
- Να μην οφείλεται σε υπαιτιότητα του εργαζόμενου.
Βασικές περιπτώσεις κωλυμάτων εργασίας:
- Βιολογικά κωλύματα, λόγω ασθένειας, κύησης, τοκετού, λοχείας.
- Εργατικό ατύχημα
- Οδικά κωλύματα, λόγω ανωτέρας βίας, πλημμύρας, χιονοπτώσεων, ακραίων καιρικών φαινομένων, καταλήψεων οδών, τρομοκρατικών ενεργειών, απαγορεύσεων αστυνομίας.
- Στράτευση
- Η παράσταση του μισθωτού στο δικαστήριο ως μάρτυρας ή ένορκος, ενώ όταν είναι κατηγορούμενος μόνο εάν αθωωθεί.
- Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος
- Συμμετοχή σε εξετάσεις
Πολλές περιπτώσεις έχουν καλυφθεί με νομοθετικές διατάξεις και άρθρα στις Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.».
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ