Μητσοτάκης: Έχουμε εκπονήσει σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων που βρίσκονται στον
Το καυτό καλοκαίρι της κυβέρνησης: Λίγα λόγια, πολλή δουλειά το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Συνολικά 120 μεταρρυθμίσεις και σε τέσσερις άξονες (μισθοί, δημόσια υγεία, κράτος, ποιότητα ζωής πολιτών) ξεδιπλώνεται το κυβερνητικό έργο, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Οι υπουργοί παρέλαβαν τους μπλε φάκελους με τους στόχους και τις προτεραιότητες. Στους φακέλους περιλαμβάνονται οι άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να δρομολογηθούν, ενώ για όλα τα υπουργεία έχει γίνει προγραμματισμός σε ορίζοντα εξαμήνου, ως το τέλος του 2023. Παράλληλα, στους φακέλους γίνεται και μια γενικότερη περιγραφή των κεντρικών στόχων του χαρτοφυλακίου ενός εκάστου υπουργού σε ορίζοντα τετραετίας, ως το 2027. Συνολικά περιέχουν 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα ταμείου ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις. Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η εκπλήρωση των «παραδοτέων» θα είναι υπό την άμεση εποπτεία του υπουργικού ντουέτου, των Άκη Σκέρτσου και Θανάση Κοντογεώργη.
Πού στάθηκε ο Πρωθυπουργός;
Τα βασικά σημεία της εισήγησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τα ακόλουθα:
- «Επαναφορά ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε κρατικό έλεγχο»
Ο πρωθυπουργός στάθηκε επίσης σε μια από τις κεντρικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης του που είναι η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε κρατικό έλεγχο αλλά θα συμπεριλαμβάνεται και μια νομοθετική δέσμευση από την υποχρέωση όλα τα προεκλογικά προγράμματα να ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα.
- Αναβάθμιση του επιτελικού κράτους
«Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την οργάνωση του κράτους, τη μετεξέλιξη του κράτους, ώστε η άσκηση της πολιτικής μας να γίνει πιο αποτελεσματική» ανέφερε επίσης ο κύριος Μητσοτάκης. Επίσης τις επόμενες μέρες πρόκειται να έρθει στη Βουλή και το νέο φορονομοσχέδιο. Αυτά τα δύο νομοσχέδια θα είναι η βασική ύλη της Βουλής για τον Ιούλιο, με δεδομένο ότι το κοινοβούλιο θα κάνει θερινή διακοπή μετά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.
- Καλύτερη και ταχύτερη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις πρώτες κινήσεις θα είναι η συνέχεια της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στα τρόφιμα αλλά και «η κάλυψη κοινωνικών αναγκών» με ειδική αναφορά στην καλύτερη και ταχύτερη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ. Φρόντισε, δε, να στείλει μήνυμα στους υπουργούς και υφυπουργούς ότι «οι ευθύνες στους ώμους μας είναι βαριές. Πετυχημένος υπουργός είναι αυτός που παράγει έργο αλλά και αυτός που υπερασπίζεται συνολικά την κυβερνητική πολιτική. Όλοι υπερασπιζόμαστε το έργο όλων και ο νοών νοείτο». Το κεντρικό σύνθημα του πρωθυπουργού είναι το «λίγα λόγια πολλή δουλειά» και φρόντισε να το κάνει ξεκάθαρο σε όλους.
Οι 4 κατευθύνσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ξεκάθαρα τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακουλουθήσουν οι υπουργοί: «Οι τέσσερις γενικές μας κατευθύνσεις: καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, ένα καλύτερο κράτος, μία καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα. Προφανώς το πρόγραμμά μας είναι πολύ πιο πλούσιο και πολύ πιο ευρύ. Θα αναλυθεί εκτενώς στις προγραμματικές δηλώσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Ψήφος εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα
Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.
Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.
Αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό για τη ΝΔ, αφού η νέα κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί σκληρά και να ολοκληρώσει τα βασικά νομοσχέδια που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Πρέπει όλα να είναι έτοιμα πριν την επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σε ότι αφορά το νέο κυβερνητικό σχήμα, η σημαντικά αυξημένη παρουσία γυναικών και κυρίως ο χαμηλός ηλικιακός μέσος όρος, με εμφατική την ανάληψη υπουργικών καθηκόντων από εκπροσώπους της λεγόμενης γενιάς των 40αρηδων αλλά και η αναβάθμιση στην ιεραρχία στελεχών που την προηγούμενη τετραετία έκαναν έργο και πέτυχαν στους τομείς ευθύνης τους, επιβεβαιώνει την πολιτική φιλοσοφία του πρωθυπουργού για επιβράβευση των ικανών, ευκαιρίες στις νεότερες γενιές αλλά και ταυτόχρονη αξιοποίηση της συσσωρευμένης εμπειρίας στα κρίσιμα χαρτοφυλάκια.
«Τα βαριά χαρτοφυλάκια και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν διαλέγουν υπουργό και όχι το αντίστροφο» είναι το μότο του Μεγάρου Μαξίμου, τη νέα ομάδα κρούσης του οποίου , επίσης επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης με βάση την αποτελεσματικότητα, την πίστη στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ και τη συνέπεια λόγων και έργων.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει πλήρη αντίληψη ότι δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο και ότι πρέπει να υπάρξει εμπροσθοβαρής διακυβέρνηση. Με άλλα λόγια, να περάσουν στον ταχύτερο δυνατό χρόνο, όλα τα δύσκολα και κρίσιμα από τη βουλή.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού χαρακτηρίζουν το νέο υπουργικό ως «δύναμη κρούσης» για την επίτευξη τομών και μεταρρυθμιστικών στόχων, έτοιμη για σκληρή δουλειά και αποφασισμένη να συγκρουστεί μέχρι τέλους με παθογένειες, συνδικαλιστικά και άλλα συμφέροντα.
Υπό αυτή την οπτική, η επιλογή του νέου «τσάρου» της οικονομίας ήταν περίπου αναμενόμενη, αφού ακρογωνιαίος λίθος της δεύτερης τετραετίας για να περάσει η χώρα στη νέα εποχή, παραμένει η οικονομία και ο Κωστής Χατζηδάκης, έχει αποδείξει στη μακρά πολιτική του διαδρομή ότι είναι ο άνθρωπος των δύσκολων αποστολών και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και δομικών αλλαγών που απαιτούνται.
Ο κ. Χατζηδάκης, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης, στην ευθύνη του οποίου περιέρχονται όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχει στη διάθεσή της η χώρα, γνωρίζουν καλά ότι η οικονομική ανόρθωση περνά μέσα από την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Και αυτές με τη σειρά τους περνούν μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, από τη διασφάλιση δημοσιονομικής σταθερότητας, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας κα.
Η ομάδα κρούσης του ΥΠΟΚ πλαισιώνεται από δύο ακόμα έμπειρους υφυπουργούς, τον Χάρη Θεοχάρη και το Θάνο Πετραλιά πρώην γενικό γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής, συγκροτούν τον πλοηγό της κυβέρνησης και δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει τη δουλειά από σήμερα κιόλας.
Η ίδια πολιτική φιλοσοφία που προέκρινε τους παραπάνω, ίσχυσε όπως αποδεικνύεται και για την επιλογή του νέου υπουργού Ενέργειας της χώρας. Ο κ. Θόδωρος Σκυλλακάκης είναι από τα πλέον έμπειρα και ικανά στελέχη της κυβέρνησης και με τη στήριξη των δύο τεχνοκρατών υφυπουργών του, την κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και τον κ. Νίκο Ταγαρά, εικάζεται βασίμως ότι θα κερδίσει το στοίχημα των επενδύσεων στις ΑΠΕ, στην αποθήκευση της ενέργειας, στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Τα ζητήματα, δηλαδή, που θα κρίνουν το χρόνο και το βαθμό εξάρτησης της χώρας, από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
Κρίσιμο είναι το στοίχημα και για τον νέο υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος, με τη συσσωρευμένη εμπειρία που συνέλεξε μένοντας για μία ολόκληρη τετραετία στο τιμόνι του ΥΠΟΚ ( και παλαιότερα ), και με τη βοήθεια των δύο υφυπουργών του, της Χριστίνας Αλεξοπούλου και του Νίκου Ταχιάου, καλείται να δώσει μάχη με τον χρόνο για την αναβάθμιση, την ασφαλή και ποιοτική λειτουργία των καίριων υποδομών της χώρας.
Και βεβαίως, ανάπτυξη χωρίς γρήγορη απόδοση της δικαιοσύνης δεν νοείται, οπότε εξαιρετικά σημαντικές προκλήσεις έχει μπροστά του και ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού της χώρας. Με υφυπουργό του έναν έμπειρο και διαφανή κοινοβουλευτικό αλλά και νομικό, τον κ. Γιάννη Μπούγα, θα δώσουν τη μάχη με τον χρόνο για να κερδηθεί και αυτό το στοίχημα.
Σημαντικό κομμάτι του κυβερνητικού πάζλ αποτελεί ο χώρος της Υγείας, με τον νέο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, συνεπικουρούμενο από την Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Μάριο Θεμιστοκλέους, να καλείται να δώσει τη μάχη των μαχών, κόντρα σε παγιωμένα συμφέροντα και αναχρονισμούς για να αποκτήσει η χώρα το εθνικό σύστημα που ης αξίζει.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και η Σοφία Ζαχαράκη ως υπουργός στο νεοσύστατο υπουργείο για την Οικογένεια, καλούνται να υπηρετήσουν το μεταρρυθμιστικό πνεύμα της κυβέρνησης, με φιλολαϊκό πρόσημο, ωστόσο και με μία πολιτική κολτούρα, η οποία θα εκφράζει και τον χώρο του κέντρου, στον οποίον έχει πλέον επεκταθεί πολιτικά η ΝΔ.
Και βέβαια, ο δημοφιλέστερος υπουργός της προηγούμενης τετραετίας, ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, καλείται από το νέο του πόστο, να προωθήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Παιδεία ανταγωνιστική και ικανή να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.