Μητσοτάκης: Έχουμε εκπονήσει σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων που βρίσκονται στον
Τα «Προσφυγικά» του ΚΕΘΕΑ Νόστος «ξύπνησαν» μνήμες»
Μνήμες ξύπνησε το εικαστικό project του ΚΕΘΕΑ Νόστος “Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον (;;;) στα προσφυγικά της Νίκαια» . Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Δημαρχείο Νίκαιας με την υποστήριξη του Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκη ανέφερε μεταξύ άλλων: « Τα μέλη του ΚΕΘΕΑ Νόστος φιλοτέχνησαν ένα έργο-μακέτα που αναπαριστά ένα οικοδομικό τετράγωνο μιας προσφυγικής γειτονιάς της πόλης μας που διασώζεται έως και σήμερα. Ένα έργο που μας ξύπνησε μνήμες και επιβεβαιώνει την πρόθεσή μας για την αξιοποίηση προσφυγικών που διασώζονται. Ήδη ο δήμος μας έχει αναθέσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το Ερευνητικό Πρόγραμμα με τίτλο “Διάσωση της Προσφυγικής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Νίκαιας” με υπεύθυνο καθηγητή τον Νίκο Μπελαβίλα. Κατά την πρώτη και δεύτερη φάση του προγράμματος καταγράφηκαν οι προσφυγικές κατοικίες, ταξινομήθηκαν και αξιολογήθηκαν. Κατά την τρίτη φάση του προγράμματος που είναι σε εξέλιξη τώρα θα κτηματογραφηθεί συγκεκριμένη περιοχή και θα διατυπωθούν εναλλακτικά σενάρια αποκατάστασης και επανάχρησης καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για την πραγματοποίησή τους. Με το ΚΕΘΕΑ Νόστος θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με κοινές δράσεις και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και πρόληψης κατά των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων».
Ο καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας, Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ επικεφαλής της έρευνας του ΕΜΠ σε συνεργασία με τον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη για το προσφυγικό κτιριακό απόθεμα της Νίκαιας, αναφέρθηκε στα σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας, περιέγραψε προτάσεις ανάπλασης των δημόσιων χώρων και αξιοποίησης των 1.280 προσφυγικών κατοικιών που σώζονται μέσω της επισκευής και επανάχρησής τους από τους κάτοικους αλλά και νέες πληθυσμιακές ομάδες, όπως φοιτητές».
Ο καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΠΑ.Δ.Α. Χαράλαμπος Πουλόπουλος αναφερόμενος στο έργο του ΚΕΘΕΑ Νόστος εξήγησε ότι η γειτονιά που επιλέχθηκε να αποτυπωθεί, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να συνδέσει το χθες με το σήμερα και το αύριο και να κατανοήσει τις εξελίξεις στο χώρο και το χρόνο, καθώς πρόκειται για οικοδομικά τετράγωνα με καθαρή την προσφυγική φυσιογνωμία, αλλά και με εμφανείς αλλαγές μέχρι σήμερα. Ο μετασχηματισμός του χώρου καθιστά ιδιαίτερη αυτή την περιοχή, γιατί οι άνθρωποι με διαφορετικά βιώματα, εμπειρίες και πολιτισμική προέλευση, που έχουν εγκατασταθεί στην πορεία των 100 χρόνων, φέρνουν στον χώρο τις προσωπικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις τους σε μια διαρκή διαδικασία αλληλεπίδρασης και εξέλιξης.
Ο Γιώργος Ζαφειριάδης, εικαστικός Προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης, αρχικά αναφέρθηκε στη λειτουργία του Δημιουργικού Εργαστηρίου του Προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης και παρουσίασε τα δύο project που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου από τα μέλη του ΚΕΘΕΑ Νόστος και αποτέλεσαν μέρος των εκθεμάτων της εκδήλωσης. Πρόκειται για τη μακέτα ενός οικοδομικού τετραγώνου της Νίκαιας και την έκθεση ζωγραφικής σημαντικών προσωπικοτήτων που έχουν αγωνιστεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέλος, ο Ανδρέας Κρεμμύδας, υπεύθυνος Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης ΚΕΘΕΑ Νόστος, σε διάλογο με τα μέλη που συμμετείχαν στην κατασκευή του έργου, μοιράστηκαν τα προσωπικά τους βιώματα σχετικά με όσα τους έχει προσφέρει το πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ Νόστος, την εμπειρία τους για την ενεργή συμμετοχή τους στην υλοποίηση των project και τα συναισθήματα που τους δημιουργήθηκαν βλέποντας να ολοκληρώνονται οι στόχοι τους, που συνοδεύονται ευθέως με τη θεραπεία. Στο τέλος της εκδήλωσης απηύθυνε έκκληση για υποστήριξη και συμπαράσταση στον αγώνα εργαζομένων, των μελών και των οικογενειών τους ενάντια στο σχέδιο νόμου, που προβλέπει την κατάργηση του ΚΕΘΕΑ Νόστος και των δημόσιων φορέων απεξάρτησης