Μητσοτάκης: Έχουμε εκπονήσει σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων που βρίσκονται στον
Με κατάνυξη γιορτάσθηκε η ημέρα μνήμης του Αγίου Λουκά του Ιατρού
Το παρεκκλήσιο το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο βρίσκεται στον καθεδρικό Ναό της πόλης μας και είχε στολισθεί με λαμπρότητα προκειμένου να τιμηθεί όπως πρέπει η μνήμη του. Η τελετή, την οποία παρακολούθησε πολύ μεγάλος αριθμός πιστών, ολοκληρώθηκε με λιτάνευση της εικόνας του Αγίου και αρτοκλασία. Στην λειτουργία και την τελετή, χοροστάτησε ο π. Βασίλειος, προϊστάμενος του Ναού Παναγίας Ελεούσης.
Ο άγιος Λουκάς, αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας (κατά κόσμον Βαλεντίν Φέλιξοβιτς Βόινο-Γιασενέτσκι) γεννήθηκε το 1877, Κερτς της Κριμαίας από Καθολικό Πολωνό πατέρα και μητέρα την Ρωσίδα Μαρία Κούντρινα η οποία ήταν Ορθόδοξη.
Σπούδασε ιατρική την οποία προσέγγιζε ως ένα πεδδίο κοινωνικής προσφοράς. Το 1920 εξελέγη καθηγητής της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Τσκένδης. Σε ηλικία 38 ετών έχασε την σύζυγό του από φυματίωση. Από τα νεανικά του χρόνια είχε αφιερώσει την ζωή του στην βοήθεια του συνανθρώπου και μέχρι το τέλος της ζωής του (Ιούνιο 1961, στην Συμφερόπολη), ήταν αφιερωμένος στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.
Εργαζόταν αδιάκοπα και μελετούσε συνεχώς. Το Σοβιετικό καθεστώς τον υπέβαλε σε συνεχή μαρτύρια, φυλακίσεις, διώξεις, εξορίες και διωγμούς εξ αιτίας της βαθιάς πίστης του και της ανυποχώρητης ομολογίας του για την την Ορθόδοξη πίστη ενώπιον κρατικών αξιωματούχων, δικαστηρίων κ.λπ.
Ως ιατρός, δημοσίευσε πάνω από 40 επιστημονικά έργα με τα πρώτα 19 εξ αυτών να δημοσιεύονται στην πρώτη 12ετία της δραστηριότητάς του. Εντρύφησε στην γενική αναισθησία, η οποία έλεγε ότι ήταν «πολύ πιο επικίνδυνη από την ίδια την χειρουργική επέμβαση». Περί το 1909 κατάφερε να βρει έναν απλό και ταυτόχρονα σίγουρο τρόπο τοπικής αναισθησίας. Με τη δική του μέθοδο έκανε 538 εγχειρήσεις με μεγάλη επιτυχία. Τότε ήταν 33 ετών.
dikaiosinisimera.gr